Folketingsmedlem Benny Engelbrecht, Socialdemokratiet, skriver:
Folketinget har i min tid som transportminister besluttet, at undersøge muligheden for en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Forundersøgelsen er nu, på mit initiativ, blevet udvidet, for at skabe et endnu bedre beslutningsgrundlag for en vejføring på Fyn-siden.
Men udover hvad der undersøges rent teknisk, et der et element som vi ikke må overse, når vi skal vurdere nødvendigheden af sådan en fast forbindelse. For ligesom ræven har to udgange, er det også en fordel, hvis der er en alternativ rute, hvis trafikken bryder sammen på vejene. Når der er uheld – og det er der tit både på Fyn og i trekantområdet, vil en fast forbindelse mellem Als og Fyn være et godt alternativ, så trafikken fortsat kan komme frem, uanset om det er en varetransport, en mor på vej hjem fra arbejde eller en ambulance på vej til OUH i Odense.
Derfor skal dette perspektiv medtages, når det i forvejen fornuftige forslag om at bygge en fast forbindelse mellem Fyn og Als skal behandles videre. Det forventer jeg vil ske, når den supplerende forundersøgelse afsluttes i løbet af 2026.
Jeg behøver nok næppe at forklare meget detaljeret, at vi lever i en ny tid, hvor risikoen for sabotage mod kritisk infrastruktur desværre vurderes til at være ‘alvorlig’ af vestlige efterretningstjenester.
Mange husker for eksempel nok sabotagen på Nord Stream 2 gasledningen ved Bornholm i 2022. Eller de undersøiske kabler der blev saboteret i og omkring Østersøen.
Andre har nok fulgt med i de mistænkelige afsporinger af jernmalmstog i Nordsverige, mystisk droneaktivitet i Tyskland og arrestation af russiske agenter i nærheden af en flådebase i Vestnorge.
Det vidner om risici, som vi skal tage alvorligt.
En del af svaret på disse trusler er, at vi skal passe bedre på vores infrastruktur.
Men det er også tydeligt, at vi bør planlægge ud fra, at ulykker og sabotagehandlinger vil kunne ske. Skulle det værst tænkelige ske, bør vi, som ræven, tænke i alternative ruter.
Derfor vil en fast forbindelse mellem Als og Fyn, uanset om det er en bro eller en tunnel, gøre Danmark endnu mere robust.
Det skal naturligvis ikke skygge for at det primære argument for en bro eller tunnel fortsat er, at den vil skabe udvikling både på Fyn og i Sønderjylland. Det vil ske ved at to af landets stærke arbejdsmarkeder forbindes. Det vil også betyde at syge mennesker vil kunne komme lettere til behandlinger. Som det er i dag spildes desværre titusindvis af timer på omvejskørsel for de årlige 51.000 sygetransporter mellem Tønder, Aabenraa, Sønderborg og universitetshospitalet OUH i Odense.
Uanset hvilken løsning der vælges, når den supplerende forundersøgelse af den faste forbindelse mellem Als og Fyn, skal mon dog huske, at det ikke kun kommer Region Syddanmark til gavn. For Folketinget har allerede truffet beslutning om, at tunnelelementfabrikken i Rødby, der anvendes til at bygge den faste forbindelse over Femern, skal være permanent. Og her skal man ikke lade sig snyde af, at det hedder en tunnelelementfabrik. For fabrikken vil også kunne anvendes til at bygge bro-elementer.
Så uanset om man vælger en tunnel eller en bro i sidste ende, så vil en fast forbindelse mellem Als og Fyn ikke kun føre til markant vækst i vores landsdel. Det vil også føre gode produktionsarbejdspladser med sig på Lolland.