Læserindlæg: Effektivt gadelys giver tryghed og gavner klimaet

På sigt skal gaderne oplyses med LED-lys. Arkivfoto af: Ole Kæhler


Ole Kæhler
Ole Kæhler
17. marts 2025 kl. 12:51

Læsetid: 2 minutter


Byrådsmedlem Kirsten Bachmann, Slesvigsk Parti, skriver:

Kommunen har netop besluttet at holde alle gadelamper tændt om natten – uanset om de lyser op i et travlt bymiljø eller et stille villakvarter midt om natten. Beslutningen træffes med argumentet om øget tryghed. Så langt, så godt. Men det sker på bekostning af både klimaet, økonomien og en effektiv energiforvaltning. Det står i skarp kontrast til kommunens mål om CO2-neutralitet i 2029, og derfor er det nødvendigt at komme videre.

Slesvigsk Parti har i efterårets forhandlinger opfordret til at genoptage og færdiggøre moderniseringen af gadelyset. I dag er 65 procent af gadelamperne udstyret med LED-pærer, men de resterende 35 procent er stadig forældede. Der er ingen økonomisk eller klimamæssig fornuft i at udskyde denne nødvendige investering. En fuld LED-udskiftning, kombineret med intelligent styring af belysningen, vil resultere i en årlig energibesparelse på ca. 1,9 millioner kroner – penge, der bl.a. kunne bruges på velfærd i stedet for at blive brugt på unødvendigt energiforbrug. Derudover er flere lysstyringsstationer defekte, hvilket betyder, at visse gader er oplyst døgnet rundt uden grund. Dette er spild af ressourcer og en unødig belastning på klimaet.

Løsningen er enkel: Sønderborg Kommune bør fuldføre renoveringen af gadebelysningen og sikre, at vi får en energieffektiv og vedligeholdelsesvenlig løsning.

Det, de øvrige partier dengang kunne bakke op om, var en businesscase. Ikke mere end det. Den skal nu dokumentere de opnåede besparelser, og om finansieringen kan ske gennem lån, hvor afdragene også kan dækkes af de opnåede driftseffektiviseringer. Jeg mener, at gadebelysningen sagtens kan sikre borgernes tryghed uden at blive en unødig byrde for både klimaet og økonomien. Det vil jeg arbejde for.