Som del af budgetforliget i Sønderborg Kommune bliver arbejdet med en ny sammenhængende børne- og familiepolitik nu sat i gang. Den står på to ben med en videreførsel af børne- og ungedelen samt et nyt bredt fokus på familiedelen, der markerer et afgørende skridt mod en mere familievenlig kommune.
Formålet med den nye børne- og familiepolitik i Sønderborg Kommune er bl.a. at skabe sammenhæng mellem det generelle og forebyggende arbejde samt den målrettede indsats for børn, unge og familier med behov for særlig støtte. Processen med familiepolitikken sættes i gang nu.
I løbet af foråret bliver der afholdt workshops med inddragelse, inden politikken udarbejdes og godkendes sidst på året. Politikken vil derefter blive udmøntet i en konkret handleplan i 2026, hvor målsætningerne omsættes til handling.
Borgmester Erik Lauritzen glæder sig over, at arbejdet sættes i gang.
“Børne- og familiepolitikken skal sikre en sammenhængende indsats for alle børn og unge i Sønderborg Kommune, og den nye politik er et klart signal om, at Sønderborg Kommune vil prioritere børns og unges trivsel og udvikling højt. Vi ønsker at skabe de bedste rammer for, at alle børn og unge kan udnytte deres fulde potentiale og få en god opvækst, og det kræver, at vi kan understøtte familierne på tværs af kommunens områder, og vi ser frem til at arbejde tæt sammen med familierne for at få en fortsat positiv udvikling for alle børn og unge i kommunen”, siger han i en pressemeddelelse.
Familiedelen tænkes ind i børne- og familiepolitikken på to niveauer: For det første skal Sønderborg Kommune være et attraktivt sted at bosætte sig og bygge et familieliv op med dagtilbud og skoler af høj kvalitet samt spændende kultur- og naturtilbud. For det andet skal Sønderborg Kommune gribe familien, når livet viser sig fra en mere sårbar side, og i tæt samarbejde med forældrene sikres en langt bedre sammenhængende indsats for barnet, den unge og familien i sin helhed.
“Sønderborg skal være foregangskommune med en ambitiøs og helhedsorienteret familiepolitik, der skaber inkluderende fællesskaber og gode rammer for familielivet – også i svære tider. Denne tilgang er ny i det kommunalpolitiske landskab, hvor “familien” nu adresseres langt mere centralt og sammenhængende på tværs af social-, beskæftigelses-, skole-, sundheds-, bosætnings- og fritidsområdet. Denne udvikling er både nødvendig og visionær”, siger Stephan Kleinschmidt, første viceborgmester i Sønderborg Kommune.
Børne- og Uddannelsesudvalget har netop godkendt kommissoriet for arbejdet, som sætter rammerne for processen med den nye børne- og familiepolitik.