Det derbAtter: I Dybbøl blev der talt om foreninger og børnepasning

Det derbAtter i Dybbøl Forsamlingshus. Foto af: Ole Kæhler


Ole Kæhler
Ole Kæhler
18. marts 2025 kl. 06:00

Læsetid: 4 minutter


Mandag aften var medlemmer fra Socialdemokratiet rykket indenfor i Dybbøl Forsamlingshus til endnu en omgang Det derbAtter, hvor snakken handlede om det at bo og leve i Dybbøl.

“Det er ikke meningen, at I skal høre på os politikere. Vi er her for at lytte til Jer”, sagde partimedlem Jesper Smaling, som havde følgeskab af Erik Lauritzen, Preben Storm og Erik Lorenzen samt Jesper Kock.

“Der er nogle, som har lovet at komme med hver et oplæg og og når vi har hørt dem, så snakker vi sammen i mindre grupper”, sagde Jesper Smaling og herefter var det FFUM-spejderne, der fik ordet.

“Børnetallet er faldende og vi ser på, hvad vi kan gøre for at få flere spejdere og det er jo sådan, at de, der er aktive i foreninger som børn, også vil være det som voksne”, sagde Jørgen Aaskov fra spejderne, der har 91 medlemmer, hvoraf de 30 er teenagere.

For år tilbage blev KFUM-spejderne tilbudt at de måtte få soldaterhjemmet, som lå ved kasernen i Sønderborg.

“Og i dag står huset ved Vaskilde her i Dybbøl og er en del af Kraftcenter Dybbøl. Flytningen tog – inklusiv sagsbehandlingen i kommunen og fondsansøgninger – otte år og i dag bruges det af dagplejere, seniorer, der holdes arrangementer og der er aktivitetsdage. Der er også sheltere og bålplads – og der er altid gang i et eller andet”, sagde Jørgen Aaskov og fortæller videre, at stedet officielt indvies til Skt. Hans.

Uddeler Mads Hansen fra Brugsen i Dybbøl er tovholder på ‘Aktivitetsgruppen’ i Dybbøl og han sagde blandt andet:

“Mange foreninger i Dybbøl kæmper med dem i Sønderborg, når det handler om at få flere medlemmer og det er i Sønderborg de fleste kulturtilbud og indkøbsmuligheder er. Tallene i Brugsen er ikke gode og håber er selvfølgelig, at flere vil handle mere og lokalt”.

“Vi skal ikke glemme vores lokale foreninger her i Dybbøl og dem kontaktede vi og de kom med i vores gruppe, som nu har 18 medlemmer. Vi laver eksempelvis fællesspisninger her i forsamlingshuset. Og så har vi planer om heldagsarrangementer for børn, en byfest og en høstfest. Vi overvejer også at få ringridning. Det, som vi vil, det er fællesskab og det lokale”, sagde uddeleren og tilføjede, at den næste fællesspisning i forsamlingshuset er den 1. april, hvor der serveres boller i karry.

Fodboldklubben, som er en del af Dybbøl Idræts- og Ungdomsforening, er i fuld gang med tilløbet til at få en kunstgræsbane, så der kan spilles udendørs fodbold hele året. Klubben har cirka 400 spillere.

“Vi har nogle af pengene selv, men skal også have søgt tilskud fra kommunen og fra fonde. Vi har selv fundet penge til et nyt lysanlæg, som vi er i gang med at sætte op”, sagde Per Madsen og Thomas Sonne fra fodboldklubben.

Jesper Smaling fra Socialdemokratiet, som også er byrådsmedlem og formand for Børne- og Uddannelsesudvalget fortalte, at kommunen arbejder på at få bygget en ny daginstitution i Dybbøl.

“Vi har endnu ikke bestemt os for, hvor den skal ligge, men  i tredje kvartal skal planen ligge klar, så den kan komme med i budgetforhandlingerne”.

Efter foreningernes og Jesper Smalings oplæg, fik de 15 Dybbøl-borgere, som havde fundet vej til forsamlingshuset snakket med politikerne og aftenen blev rundet af med en opsamling af det, der kom ud af snakken ved bordene.

“Vi nåede frem til, at foreningerne i Dybbøl skal arbejde sammen, fordi det vil styrke dem alle. Det vigtige er, at børn er aktive i foreningslivet og det er knap så vigtigt, om de går til fodbold eller til spejder – medmindre fodboldklubben mangler en enkelt spiller for at kunne stille hold”.

“Det er også vigtigt med kommunal opbakning til foreninger og så skal der laves en forventningsafstemning, når der eksempelvis er foreninger, som søger om en byggetilladelse. Det tager virkelig lang tid og foreningsbestyrelsen kan miste modet undervejs”.

“Det er en god idé med forventningsafstemning, så I ved, hvor længe I skal vente og det vil give mening, hvis I fik at vide, hvor meget der skal undersøges, inden tilladelsen kan gives. Det er nemlig rigtigt mange ting, der spiller ind i sådan en sagsbehandling”, sagde borgmester Erik Lauritzen.

Og så var der stor enighed om, at dagtilbud skal være i orden.