Dengang den nye affaldssortering blev indført i efteråret 2020, begyndte man i hjemmene at kunne sortere kartoner til genbrug. Mad- og drikkekartoner har altså i knap fem år skulle sorteres til Plast, men i opstartsfasen endte mange kartoner stadig i Restaffald. I sommeren 2023 valgte SONFOR derfor at tilføje et nyt mærkat på plastbeholderne, som viste, at det er muligt at aflevere mad- og drikkekartoner sammen med plast. Den synlige påmindelse i dagligdagen har borgerne taget til sig, og det kan mærkes i resultaterne. Her er mængden af afleveret mad-og drikkekartoner nemlig steget fra 8,6 procent i juli 2023 – 14,2 procent i januar i år.
“Det er virkelig positivt at se, hvor hurtigt borgerne reagerer på vores kampagner og klistermærker, og den hurtige effekt viser, hvor stor velvilje til at sortere er blandt vores kunder. Jeg er stolt af at bo i en kommune, hvor vi står sammen om at sortere vores affald, for kun i fællesskab kan vi gøre en konkret forskel”. siger SONFors affaldschef, Jesper Ryegaard Rasmussen, i en pressemeddelelse.
Kampagne har haft god effekt
I efteråret 2024 gennemførte SONFOR en affaldskampagne med fokus på korrekt sortering af særligt plast, pap og tekstilaffald. Kampagnen har haft en effekt – ikke bare i mængden af plast, der sorteres korrekt, men også i kvaliteten af det plastaffald, der ankommer til sorteringsanlæggene. Her kan man nu se, at plasten generelt er renere og bedre egnet til genanvendelse, og derfor kan mere af plasten genanvende.
Siden 2022 har alle kommuner i Danmark skullet opnå mindst 50 procent genanvendelse af husholdningsaffald. I Sønderborg Kommune er vi gået skridtet videre, og når det gælder plast alene, er genanvendelsesprocenten nu oppe på over 70 proccent – en markant stigning siden 2022, hvor tallet var 65 procent.
Samtidig er mængden af plast i restaffaldet faldet med over 40 procent siden juli 2022. Det betyder, at mindre plast ryger til forbrænding, og flere ressourcer bliver i kredsløb.
Siden ordningen med indsamling af tekstilaffald trådte i kraft i august 2023, har der været en klar stigning i mængderne, der månedligt indsamles ved husstandene. SONFOR havde et mål om at indsamle 2,5 ton tekstilaffald i måneden og ifølge seneste tal, er den indsamlede mængde langt over de 2,5 ton og endda helt oppe på 3,86 ton. Det er næsten er en fordobling siden kampagnen blev lanceret i september 2024, hvor der blev indsamlet 2,06 ton.
Mode- og tekstilbranchen er ansvarlig for 8-10 procent af de globale CO2-udledninger, og er en af de industrier i verden, der bruger flest ressourcer og forurener mest. Ved at aflevere de slidte tekstiler til tekstilaffald kan ca. 80 procent af det indsamlede tekstilaffald blive genanvendt til nye produkter.