Venstre vil have gang i det næste fyrtårnsprojekt

Det Hvide Palæ. Foto af: Ole Kæhler


Ole Kæhler
Ole Kæhler
22. marts 2025 kl. 13:51

Læsetid: 3 minutter


Venstre har fået et ekstra punkt på dagsordenen til byrådsmødet på onsdag – og det går ud på, at Hertugernes Augustenborg, skal være et kommunalt fyrtårnsprojekt.

’På Byrådets møde den i februar sidste år blev det drøftet, hvorvidt Hertugernes Augustenborg skal udnævnes til et Fyrtårnsprojekt. Forvaltningen har vurderet, at projektet har potentiale til at blive en strategisk satsning med forankring i kommunens overordnede udviklingsplaner. Dermed ligger nu konkrete vurderinger fra forvaltningen til grund for en oplyst drøftelse af, hvorvidt Hertugernes Augustenborg skal have status som et fyrtårnsprojekt. Med Nordborg Resorts færdiggørelse af første etape til sommer, er der plads til at Hertugernes Augustenborg indtager en position som fyrtårnsprojekt’ skriver Venstres borgmesterkandidat, Jimmy Simonsen, til Byrådet.

’Vi foreslår, at Byrådet anmoder forvaltningen om at beskrive Hertugbyen Augustenborg som et fyrtårnsprojekt og derefter forelægge det til politisk behandling’.

Forslaget vækkes ikke begejstring overalt

Det er ikke alle byrådsmedlemmer, som synes, det er nu, Hertugernes Augustenborg skal blive et fyrtårnsprojekt.

”Der er allerede gang i en masterplan i Augustenborg og jeg ser helst, at det bliver det nye byråd, som bestemmer, om Hertugernes Augustenborg skal være et fyrtårnsprojekt. Det bliver jo dem, som skal arbejde med projektet”, siger Kirstens Bachmann fra Slesvigsk Parti til Nært & Nyt.

Hun støttes af sin kollega fra Teknik, By og Boligudvalget, socialdemokraten Kristian Beuschau:

”Jeg synes, Venstres forslag lyder spændende, men jeg synes, det er det nye byråd, der skal beslutte, hvilke visioner, de vil arbejde for”, siger han.

Borgmester Erik Lauritzen synes også, det er det nye byråd, som skal beslutte, om de vil gøre Hertugernes Augustenborg til fyrtårnsprojekt:

”Og når det nye byråd er samlet, bliver der hurtigst muligt kaldt ind til et visionsseminar, hvor det bliver besluttet, hvilke visioner der skal arbejdes på”, siger borgmesteren til Nært & Nyt.

Der bliver også arbejdet på at få Hertugernes Augustenborg på Unescos Verdensarvsliste og det er en indsats, som kræver både omhyggelighed og tålmodighed – og UNESCO-medlem Mads Wolff er begejstret for ambitionerne.

“Jeg vil opfordre Sønderborg til at tænke stort og til at være modige. I skal også tænke sammen. For verdensarv er ikke noget, der bare kan bygges – det kræver en autencitet, der vokser og udspringer af de mennesker, der bor og lever i Augustenborg – og det er vigtigt at huske, at verdensarv handler mere om stedbundne værdier og bæredygtig udvikling af lokale samfund end om at skabe en turistattraktion”, siger Mads Wolff fra den danske UNESCO-kommission.

Han har været på besøg i Augustenborg og fortæller, at det var svært ikke at blive begejstret:

“Det gælder både for det fysiske historiske arv, hvor det ambitiøse genetableringsprojekt vil kunne bringe den smukke hertugby til sin ret. Det gælder ikke mindst slottet, slottets kirke og de enkelte renoverede huse, som gør det muligt at ane et fremtidigt Augustenborg, hvor hertugfortællingerne styrkes og bindes sammen af bygninger, belægning, anlæg og alleer”.