I januar 2025 indledte Kløver-Skolen et samarbejde med Idrætshøjskolen i Sønderborg, der bl.a. har fokus på metal sundhed og fysisk sundhed. Tematikker og emner, der kommer Kløver-Skolens ældste elever til gode, når det omsættes til konkrete øvelser og handlinger.
Det sker i forløbet, der strækker sig over ca. tre måneder, hvor 15 af de ældste elever fra Kløver-Skolen og eleverne fra idrætshøjskolen mødes syv-otte gange omkring tillidsøvelser og konkrete aktiviteter som e-sport, floorball, rytmiske øvelser og idrætslege.
Projektet er gået ind i sin afsluttende fase, og alle involverede parter er enige om, at det har været meget udbytterigt.
”Eleverne har i idrætsforløbet følt sig tydeligt inkluderet og til trods for stor usikkerhed været til stede med en voksende glæde og lethed. De har tydeligt kunne mærke, at der rent faktisk er nogle unge mennesker, der gør sig umage for at lave noget godt for dem. Eleverne har profiteret af at kunne spejle sig i de unge mennesker fra idrætshøjskolen, som har mødt dem med en positiv åben og god energi. Og her profiterer vi af det gode relations arbejde, som er så vigtigt, når vi arbejder med børn med mange forskellige udfordringer”, siger Søren Sørensen, skoleleder på Kløver-Skolen, i en pressemeddelelse.
Samtidig er eleverne på idrætshøjskolen blevet mere bevidste om, hvad der skal til for at arbejde med skrøbelige og lukkede unge mennesker med udfordringer og diagnoser. Det kræver bl.a. en meget forudsigelig, struktureret og tydelig tilgang. Eleverne fra idrætshøjskolen fokuserer på udvikling af relationskompetencer og tilpasning og regulering af idrætslige aktiviteter, så de differentieres i forhold til målgruppen.
Projektet er opstået som en del af flere tiltag på Kløver-Skolen, der skal sikre, at ’Den åbne skole’ er del af skolegangen for eleverne. Tidligere har Kløver-Skolen gennemført lignende forløb i samarbejde med bl.a. DGI, Sønderborg Handicapidræt og lokale idrætsforeninger, hvor der har været fokus på, hvorledes børn med kognitive, fysiologiske eller socioemotionelle udfordringer, kan være en del af foreningslivet.
”Idrætsforløbene har været en succes for eleverne, der oplever glæden ved foreningslivet og de muligheder, som foreningslivet og lokalområdet rummer. Samtidig har projekterne synliggjort det stillads og de rammer og ressourcer, det kræver for, at elever fra Kløver-Skolen får de samme deltagelsesmuligheder for at blive en del af foreningslivet. Så samarbejdet med idrætsforeninger er noget, vi også vil arbejde på fremadrettet”, siger Søren Sørensen.