I anledning af 80-året for afslutningen af 2. Verdenskrig får Sønderborg nu en unik mulighed for at kaste lys over en af områdets modigste kvinder, modstandskvinden Johanne Hansen fra Vollerup. Som en del af Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskabs godkendelse er der sikret en finansiering på 710.000 kroner, hvoraf Statens Kunstfond bidrager med 560.000 kroner og Sønderborg Kommune med 150.000 kr. til kunstprojektet, Skjulte Stemmer. Pengene er øremærket til et kunstprojekt, der ærefuldt skal hædre kvindelige sabotørers indsats under besættelsen og som forhåbentligt får en tydelig placering i bybilledet. Efter forlydender på pladsen mellem MultiKulturhuset og Hotel Alsik, tæt på mindestenen for faldne tyske og danske soldater.

Mindesten
”Johanne Hansens heroiske historie har været en inspirationskilde for mange. I 1944 blev Als Husholdningsskole et knudepunkt for modstandsbevægelsen, hvor Johanne Hansen spillede en central rolle. Først blev skolen et tilflugtssted for sabotører, og senere blev den base for Sandbæk-gruppens dristige sabotageaktioner mod højspændingstransformatorer, der forsynede tyske militærinstallationer. Trods de farer, hun og hendes medkæmpere stod over for, lykkedes aktionerne og satte en klar streg under modstandsbevægelsens styrke”, fortæller udvalgsmedlem Bjørn Allerelli Andersen til Nært og Nyt.
”Hendes vej blev dog ikke uden smerte. Den 6. oktober 1944 blev hun arresteret og sendt gennem rædslernes institutioner: Frøslevlejren, Vestre Fængsel og til sidst den berygtede kvindelejr, Ravensbrück. Trods vold, kaos og krig i Tyskland, blev Johanne Hansen på mirakuløs vis reddet fra gaskammeret og bragt hjem i foråret 1945 af Folke Bernadottes hvide busser”, siger han videre og tilføjer:
”Det kommende kunstprojekt vil ikke blot ære Johanne Hansens minde, men også skabe en varig fortælling om modige kvinder, hvis historie alt for ofte forsvinder i skyggen. Projektet giver mulighed for at bringe fortiden til live og lade den inspirere fremtidige generationer i Sønderborg og resten af Danmark. Kunstprojektet er ikke bare en investering i kulturarven, men også en påmindelse om, at mod og handlekraft er eviggyldige værdier. Johanne Hansen fortjener sin plads i historien – og nu også i kunsten, hvor hendes arv kan leve videre for evigt”.