Faldne soldater blev mindet

Faldne soldater mindes. Foto af: Ole Kæhler


Ole Kæhler
Ole Kæhler
9. april 2025 kl. 12:03

Læsetid: 2 minutter


I dag, onsdag den 9. april, hvor det er 85 år siden, tyske tropper besatte Danmark, blev der lagt kranse og buketter ved mindestenen ved Sønderborg Kaserne for at mindes de soldater, der faldt på besættelsens første dag.

“Allerede klokken fire om morgenen blev tre gendarmer skudt af civilklædte tyske kommandosoldater i en viadukt i Padborg og de danske soldater blev alarmeret klokket 04:15, hvor tyskerne passerede grænsen og ti minutter senere var soldaterne på vej ud til deres stillinger. Her i Sønderborg var 300 soldater klar til at blive transporteret til Sdr. Hostrup, hvor meningen var, at de skulle indgå i hovedforsvarskampen”, sagde J.P. Rasmussen fra Kontaktudvalget for Militære anliggender. Men kort tid efter får soldaterne at vide, de skal blive på kasernen.

Mens de stod i kasernegården – kort efter alarmeringen – fløj to tyske jagere over og de blev beskudt. Flyene kastede flyveblade ned.

“Aldrig mere en 9. april. Sådan har mange sagt mange gange siden 1940 og mange tænker på, hvor hurtigt den danske regering overgav sig. Diskussionerne går på, om burde have kæmpet mere eller om det var klogt at samarbejde med tyskerne for at spare menneskelig”, sagde J. P. Rasmussen i sin tale. Han fortalte videre, at han tit har tænkt på, hvor meget der er blevet sparet på Forsvaret:

“Vi siger ‘aldrig mere en 9. april’ og postulerer, at have lært historiens lektie. Vi oplever allerede en ny 9. april og har gjort det længe. Forsvaret er så udsultet, at vi ikke er i stand til at forsvare os selv indtil Nato kommer og hjælper. Nu vil politikerne endeliginvestere mange milliarder i Forsvaret, men det kommer til at tage mange år at bygge det fornuftigt op – og så kræver det også, at man får en ledelsesorganisation, som gør det muligt at lede soldaterne”.

Efter talen lagde J. P. Rasmussen en buket fra kontaktudvalget og Leif Larsen, som også er med i kontaktudvalget, lagde en krans fra Sønderborg Kommune og fra Folk & Sikkerhed lagde Erling Lundsgaard en buket.

Programmet blev rundet af med ‘Altid frejdig når du går ‘- og derefter var der kaffe til alle, som gik med ind i Parolesalen.