SONFORs bestyrelse har denne uge besluttet, at rensning for miljøfarlige stoffer skal tænkes med fra start i den nye rensestruktur. Samtidig får Projekt Værdivand 24 måneder til at få lavet nye miljøundersøgelser og en ny miljøkonsekvensrapport. Undersøgelserne skal danne grundlag for en ny udledningstilladelse.
Beslutningen betyder, at det nye anlæg først forventes at blive taget i brug i 2031.
”Der er kommet en lang række yderligere krav de seneste år. Et godt eksempel på, hvordan det hele tiden rykker sig er, at der så sent som her i starten af april, er kommet nye krav til udledning til Als Sund som en del af den Grønne Trepart er kommet nye krav til udledningen til Als Sund,” , siger SONFORS projektchef for den nye rensestruktur, Søren A. Henriksen, til Nært & Nyt.
SONFOR har sammen med deres rådgivere vurderet, at de ikke kan få de nødvendige tilladelser med de tidligere undersøgelser og miljøkonsekvensrapporter. Det handler kort og godt om, at kravene til, hvad de skal dokumentere, er markant strammet.
”I de tidligere undersøgelser blev der kigget på otte stoffer i et enkelt kvartal. Nu måler vi på 85 stoffer over fire kvartaler. Vi har også vurderet, at vi er nødt til at indtænke rensning for miljøskadelige stoffer, som f.eks. medicinrester og pfas fra start”, fortæller projektchef Søren A. Henriksen.
Som et konkret eksempel på, hvordan kravene har ændret sig de seneste år, nævner han, at der tidligere er lavet en miljøundersøgelse, hvor der – udover næringssalte – blev målt på otte tungmetaller i Alssund.
De nye målinger omfatter – udover næringssalte – 85 miljøfarlige stoffer, som skal overvåges over fire kvartaler, så der tages højde for sæsonudsving. Mens stofferne tidligere kun blev målt i vandet, så er der nu tale om langt mere omfattende målinger, som tager koncentrationer i både vand, havbund og blåmuslinger med.
”Vi skal bruge de her målinger til helt præcist at identificere, hvad det er, vi skal rense for. Det er også vigtigt i forhold til, at vi så kan vælge de rigtige teknologiske løsninger, som renser mest effektivt for netop dét”, siger Søren A. Henriksen.
Han fortæller videre, at selve byggefasen ikke kommer til at tage længere tid og det ser heller ikke ud til, at anlægget bliver dyrere end budgetteret.